A zöldfal lábazatának kiépítési lehetőségei

A rendszerünk földön álló vagy falra rögzített merevített raszteres zártszelvény felépítmény, amelynek vízzáró műanyag hátlemeze szigeteli a növényfalat. A zöldfal felső és oldalsó keretei szálcsiszolt rozsdamentes acéllemezből (1mm) készülnek, amelyek szemből 2cm, oldalról 15-20cm vastagok. A zöldfal mélysége 20cm.

Mi kell egy növényfalhoz?

Általános adatok és a kiállások paraméterei:

 • Zöldfal súlya: max. 25kg/m²
 • Zöldfal átlagos vízfogyasztása: 10m²-es zöldal esetén: ~ 13-17 liter/nap, ~ 0,5m³/hó
 • A kommunális vízellátás fajlagos vízigényének meghatározására a Műszaki Irányelv (MI-10-158-158-1.) útmutatásait célszerű figyelembe venni. Egy átlagos városi család (4 fő) napi vízfogyasztása kb. 0,6 m³. (Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.)
 • A zöldfal automatikájának, szerelvényeinek és berendezésnek 65x45x20 cm-es helyigénye van.
 • Vízkiállás: ½ col hálózati vízkiállás, golyóscsappal lezárva
 • Csatornakiállás: 32-es PVC csatornakiállás
 • Áramkiállás: 220 volt, konnektor
 1. A lábazat magassága minimum 40 cm maximum 90 cm, ebben az esetben a lábazatban rejtjük el az öntözőrendszer automatikáját (mágnes szelepek, irányító egység). A lábazat emellett magában foglalja a vízelvezető vályút, ennek magassága 5cm, amit bekötünk a zöldfal alá kiépített csatorna hálózatba. A lábazatot és a vályút szálcsiszolt rozsdamentes acél kulisszalemez takarja, amely leemelhető, hogy a későbbiekben is hozzá lehessen férni az automatikához és a csatornakiálláshoz. Ebben az estebe a bűzelzáró kiépíthető a lábazatban.
 2. Ha a falra szerelhető vagy csak alacsonyabb lábazatot szeretnénk, akkor a minimum mérete 20-25cm. A zöldfal max. 25kg/m², ezt el kell bírnia a hordozó falnak. A zöldfal alsó részén található kulisszalemezek - takarják a vályút (5cm) és a csatorna bekötést - magassága minimum 20-25cm, ebben az esetben az öntözőrendszer automatikáját (mágnesszelepek, irányító egység) nem a lábazatban, hanem egyeztetés szerint egy másik helységben vagy álmennyezetben helyezzük el, egy 65 x 45 x 20cm-es dobozban. A bűzelzárót ebben az esetben nem tudjuk a zöldfal alá kiépíteni. A kulissza lemezek könnyen levehetőek, hogy a csatornához a későbbiekben is hozzá tudjunk férni.

A másik helységből vakcső kiépítésével kell a vizet a zöldfalhoz vezetni. Kiépítéséről szakági egyeztetésre van szükség! A bűzelzárót is máshol kell elhelyezni.

Mindkét esetben:
A zöldfalnak szüksége van hálózati vízkiállásra, golyóscsappal lezárva és áramforrásra (konnektor), amelyet ott kell kiépíteni, ahova az öntözőrendszer automatikája kerül Amennyiben egy másik helységből vezetjük a vizet a zöldfalhoz, akkor szükséges egy hálózati vízkiállás golyóscsappal az automatikához , és egy külön csőbekötés az automatikától a zöldfalig, amelynek a végét szintén golyóscsappal kell lezárni. A zöldfalnak továbbá szüksége van csatornakiállásra, amelyet a zöldfal alatt kell kiépíteni. A kiállások kiépítéséről szakági egyeztetés szükséges!

Növényfal világítása:
A zöldfal teljes felületét egyenletesen kell megvilágítani 1200-1500 LUX. A zöldfal egyenletes megvilágítása érdekében kiépítendő, hogy a lámpatestek állítható szögűek legyenek és 1,5 méter távolságra legyenek elhelyezve a zöldfaltól, a zöldfal teljes hosszabban. A lámpák hatékonyságától függően, méterenként 1-4db lámpatest ajánlott. A javasolt megvilágítás történhet: halogén, fémhalogén vagy LED izzóval is, ami 1200-1500 LUX, 3000-8000Kelvin közötti fényerőt biztosítani tudja növények számára.

Rendszer

A rendszerünk egyik védjegye, hogy speciális ültető közeget helyezünk el, amely jó víztartó, de gyors vízáteresztő képességekkel rendelkezik és a legelőnyösebb a növények számára, az ültetőközeg vastagsága 1,5cm. A hidropóniás (100% vízkultúrás) rendszerünk nem tartalmaz földet vagy földszerű anyagot és nem raszteres a kialakítása. Mivel nincs benne föld, ezért ez egy tiszta rendszer, nem szemetel, könnyen átszellőzik, nem áll elő rohadás veszélye és a földben nem tudnak megbújni a károkozók sem.

Az automata öntözőrendszer a megfelelő körülményeket biztosítja a növények számára. A csurgalékvizet vályúba gyűjtjük, és a csatornába vezetjük, így a víz mindig a szerkezeten belül marad.
A földön álló zöldfal szerkezetét az előre, hátra dőlés megakadályozása végett rögzíteni szükséges.
A növényeket a fal fekvése, környezete és a megrendelők igényei alapján válogatjuk, majd látványtervet készítünk. A növények azonnal ültetés után szépen mutatnak, nem kell várni, amíg benövik a falat és a kiültetés is egybefüggő lesz, nem raszteres.

Pontos ajánlat készítéshez szükséges adatok

 1. A tervezett zöldfal befoglaló méreteinek (hossza, magasság) megadása, amennyiben egyedi kialakítású a tervezett növényfal a tervek és konzultáció is szükséges.
 2. Kivitelezési helyszín megadása.
 3. Tervezett kivitelezés ütemezése, átadás tervezett határideje.

A zöldfal kiépítésének és üzemeltetésének feltételei

 • A belsőépítészeti munkálatok olyan mértékű befejezése, amely megfelelő körülményeket biztosít a zöldfal beültetéséhez.
 • A porral és szennyezéssel járó munkálatok lezárása.
 • Csatornák, hálózati vízforrás, áramforrás megfelelő helyre való kiépítése.
 • Folyamatos víz és áramellátás a növények telepítésétől kezdődően megszakítás nélkül.
 • Szobahőmérséklet biztosítása (18 C - 25 C).
 • A napi hőmérséklet ingadozás nem haladhatja meg a 4-5 C-ot.
 • Hűtő és fűtőberendezések nem lehetnek közvetlenül a zöldfal felé, zöldfalra irányítva ill. rendeltetésszerűen működjenek (nyári hűtés, téli fűtés).
 • A zöldfalnak megvilágításra van szüksége, napi minimum 8, maximum 16 órán keresztül, napi minimum 8 órás pihenőidőszakkal.

Ütemezés

 • Az előkészületi munkálatok megkezdéséhez írásos megrendelés szükséges. A zöldfal kiépítését aláírt szerződés hiányában nem kezdjük el.
 • A megrendeléskor 30 % előlegről számlát állítunk ki, vagy a kivitelezés folyamán részszámlázási fizetési konstrukcióra tartunk igényt.
 • A tervezett zöldfalak helyszíni kiépítése 10m²-ig: 2-4 napot vesz igénybe.
 • Kivitelezési munkák műhelymunkálatai és növényrendelés, a szerződés aláírásától számított legalább 8-10 hetet vesznek igénybe. Az előkészületi munkákat, a szerkezet gyártását és növény rendeléseket a helyszíni munkák előtt 3-5 héttel meg kell kezdeni.
 • A növények beültetését akkor kezdjük meg, ha a belsőépítészeti munkálatok por és szennyeződésmentes szakaszába érkeztek, amennyiben korábban meg kell kezdenünk a határidők miatt, az egy hónapos ingyenes garancia érvényét veszti.
 • Javasoljuk, hogy a zöldfal kiépítését két ütemben készítsük el:
  • Első ütemben a szerkezeti felépítmény kiépítését és az öntözőrendszer kiépítését, a munkálatok bármely fázisában.
  • Második ütemben és a növénytelepítéseket az egyéb helyszíni munkafolyamatok végeztével.
 • Ha kérdéseid vannak vagy ajánlatot szeretnél, keress bennünket!